Tips en voetproblemen
Verwen jezelf met een paar nieuwe voeten!
U ziet er natuurlijk graag goed uit! De dagelijkse zorg voor uw uiterlijk vindt u heel gewoon. Maar hoe zit dat met uw voeten? Wanneer krijgen die eens de aandacht die ze behoren te krijgen…… pas als de nagels pijnlijk zijn, het eelt branderig aanvoelt of die ene likdoorn steekt? Voeten verdienen uw aandacht! Realiseert u zich weleens hoeveel kilometers door uw voeten in uw leven wordt afgelegd en dat u uw voeten belast met uw gehele lichaamsgewicht? En wist u dat als de voeten pijn doen, ongemerkt ook de houding kan veranderen? En dat daardoor weer rug en/of rugklachten kunnen ontstaan?
Met een goede, regelmatige verzorging van uw voeten zijn al deze problemen gedeeltelijk te voorkomen en zeker te verminderen.
Nieuwsgierig?
Neem dan snel
contact met me op!
Tips en voetproblemen
Ingroeiende nagel
Een pijnlijke aandoening (vaak van de grote teen) die zo snel mogelijk moet worden verholpen. De grootste risicofactoren voor het ontstaan van een ingroeiende teennagel zijn druk door slecht passende schoenen, verkeerd of te kort knippen van de nagels en/of weke nagelomgeving door transpiratie. Zijwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte dwingt de nagelwal over de nagel heen. Druk door schoenen met te weinig ruimte in de hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed.
Oorzaken van een ingegroeide nagel:
Als de nagel te kort wordt geknipt geeft dat verlichting vanwege drukvermindering. Maar meestal zijn de gevolgen erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teentop kan zich hierdoor over de teennagel krullen, zodat het ingroeien opnieuw begint. Nagels hebben een beschermende werking voor de zachte teentoppen. Ze dienen altijd een millimeter uit te steken voorbij de teentoppen. Een andere veelgemaakte fout is, dat men de hoek van de nagel schuin wegknipt. Ook weer om directe pijnverlichting te geven. Hierdoor kan de nagel nog dieper in het zachte weefsel van de nagelwal doordringen. Ook kan er beschadiging ontstaan bij het knippen zodat er zich een splinter vormt. Wanneer de nagel diep in het weefsel dringt, ontstaat er een ontsteking. De huid wordt rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn is het gevolg in de teen die toch al gevoelig is bij de minste of geringste aanraking.
Tips ter voorkoming van ingroeiende en ingegroeide nagels:
- Knip de teennagels niet te kort
- Knip nooit hoekjes van de teennagel af
- Draag goed passende schoenen
- Draag thuis of in de zomer schoenen die de tenen vrij laten
- Als de nagel aan het ingroeien is, laat deze dan tijdig behandelen door een pedicure. Dit voorkomt een ingegroeide teennagel
- Andere technieken om een ingegroeide nagel te voorkomen zijn het drukvrijleggen door middel van copoline
- Een nagelbeugel plaatsen om de nagel te begeleiden in de groei.
Schimmelnagel of mycose
In de volksmond ook wel kalknagel genoemd. Schimmelinfectie kan voorkomen op de huid en de nagels. Het is erg besmettelijk maar niet schadelijk voor de gezondheid. De aandoening aan de voetnagels begint vaak aan de grote teen. Als er geen behandeling plaats vindt gaat de schimmel zich uitbreiden en kunnen de andere nagels ook worden aangetast. U herkent een schimmelinfectie door verkleuring van een nagel in wit of geel. De nagel wordt later geelachtig bruin en mogelijk dikker en brokkelig. Uiteindelijk kan de nagel zelf gedeeltelijk of geheel loslaten.
Tips bij schimmelinfectie:
- Was de voeten dagelijks zonder zeep
- Droog uw voeten zorgvuldig af, vooral tussen de tenen
- Draag sokken van absorberend materiaal
- Draag goed zittende schoenen, ‘s zomers en thuis zoveel mogelijk open schoenen
- Regelmatig wisselen van schoenparen
- Gebruik slippers in openbare wasgelegenheden of sportscholen
- Gebruik 2 maal per dag een schimmeldodend middel
- Ook de schoenen en sokken dienen behandeld te worden met schimmelwerend middel
Een schimmelinfectie geneest nooit vanzelf en de behandeling duurt vaak lang omdat de nagel slechts enkele millimeters per maand groeit. Medicijnen bieden soms een uitkomst maar de pedicure kan u er ook bij helpen. Zij kan een pijnlijke en dikke nagel dunner frezen en dit in combinatie met een schimmeldodend middel, kan op lange termijn een goed resultaat geven. Van belang hierbij is dat de cliënt wel therapie trouw moet zijn. Ook kan er sprake zijn van een voetschimmel op de voet of tussen de tenen. Hierbij kunnen pijnlijke kloofjes, blaasjes, schilferende vlekken en velletjes ontstaan. Ook hierover kunt u zich laten inlichten en adviseren voor een goede crème.
Eelt, kloven en likdoorn
Fysiologisch eelt is eelt dat we nodig hebben ter bescherming van onze voeten. Pathologisch eelt is een plaatselijke verdikking van de opperhuid die ontstaat na abnormale druk en wrijving, een veranderde stand van de voeten maar ook door overmatig transpireren. Dit eelt kan klachten en problemen veroorzaken. Als er te veel eelt is ontstaan kan dit gaan scheuren waardoor vaak kloven ontstaan. Als u last heeft van overtollig eelt kunt u dit laten verwijderen. De behandeling bestaat uit het wegsnijden van de eeltlaag waarna de behandelde plek machinaal word gefreesd.
Likdoorns ook wel eksterogen genoemd ontstaan als gevolg van aanhoudende plaatselijke druk en wrijving van buitenaf door schoenen of van binnenuit door tegendruk van de botjes. Ook een beschadiging aan de binnenkant van de schoen, een bobbel in de binnenzool of te krappe schoenen kunnen de oorzaak zijn van een likdoorn. Een likdoorn is eelt dat naar binnen wordt gedrukt. Een likdoorn groeit dus als het ware van buiten naar binnen, zo ontstaat het doorntje. Likdoorns komen vaak voor op de bovenkant van de tenen en tussen de tenen. Onder de bal van de voet verschijnen dikwijls likdoorns. Het verwijderen van een likdoorn is normaal gesproken niet pijnlijk. Een enkele keer kan in een likdoorn een bloedvaatje en/of zenuw meegroeien. In dat laatste geval kan de likdoorn best pijnlijk zijn. Het weghalen van een likdoorn gebeurt eerst met een mesje, waarna het met de frees verder wordt afgewerkt.